środa, 20 lutego 2013

Trening dzień dwudziesty piąty i szósty + dieta - pełnoziarniste chlebki z warzywami

Zaraz zaczynam trening. Wczoraj musiałam go skrócić, bo dość późno wróciłam do domu... (tzn. rowerek 10 minut, reszta jak zawsze), ale dziś już pełna wersja :) 

Powoli zaczyna mi się już nudzić, więc będę go prawdopodobnie modyfikować w wolnym czasie...

Dieta

Trzymam się godzin posiłków i staram się jadać zdrowo :) Ograniczam kawę na rzecz wody i herbatek owocowych. 

Dzisiaj piekę chlebki pełnoziarniste z warzywami. Pachną super, aż mam ochotę już jednego spróbować, ale jeszcze gorące ;)

Przepis

Składniki:

Ciasto:
- 2 szklanki mąki pełnoziarnistej żytniej
- 1 szklanka mąki pszennej
- 3 łyżki otrębów orkiszowych
- 3 łyżki oliwy
- 40 dkg drożdży
- 250 ml wody (ciepłej)
- sól (ok. 1,5 łyżeczki)

Farsz:
- brokuły
- cebula
- pieczarki
- marchewka

i wszystkie warzywa oraz przyprawy jakie lubicie :)

Przygotowanie:

Drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie. Zostawiamy na 5-10 minut. W tym czasie przesypujemy obie mąki do miski, potem dodajemy otręby, sól, oliwę i drożdże. Wszystko zagniatamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (ok. 1-1,5 h).

Brokuły gotujemy. Cebulę i pieczarki podsmażamy. Marchewkę tarkujemy. Wszystko przyprawiamy solą, pieprzem, bazylią, papryką itd. - kto co lubi.

Kiedy ciasto zwiększy objętość dwukrotnie formujemy z niego placki (trochę większe niż ziemniaczane) i rozkładamy na blasze wyłożonej folia do pieczenia posmarowaną oliwą. Do placków nakładamy farsz i składamy je na pół (jak omlety). Na koniec można oprószyć je jeszcze przyprawami, posypać cebulką.

Pieczemy ok. 20-25 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni C.

I gotowe :)

Idę ćwiczyć i życzę smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz