niedziela, 13 stycznia 2013

Dieta odkwaszająca - Zalecenia

Witam po weekendzie :) U mnie był wyjazdowy i (niespodziewanie) pracujący, dlatego nie za bardzo miałam czas na ćwiczenia i ułożenie diety. Ale właśnie się do tego zabieram. Poniżej wklejam artykuł o zaleceniach w diecie odkwaszającej. Konkretnie i w punktach przedstawiono tu produkty zalecane i zakazane. Jutro wybieram się na zakupy, dlatego dietę zacznę od wtorku.

"Zalecenia w diecie odkwaszającej


PRODUKTY SILNIE ZAKWASZAJĄCE


  • biały cukier i produkty go zawierając ( np. ciasta cukiernicze, sklepowe soki itp.), słodziki i zawierające go produkty,
  • mleko krowie i jego przetwory- nabiał sery białe żółte, jogurty, maślanki itp.
  • produkty kwaśne
  • pszenna mąka i produkty z niej pochodne: chleby, pierogi, kluski, naleśniki itp.
  • mięso w dużych ilościach, wędliny, podroby.
  • konserwy
  • jajka
  • kasze prócz kaszy jaglanej (prosa) gdy nie są wystarczająco pogryzione i przeżute
  • kawa naturalna, mocna herbata czarna odwadniają organizm podobnie jak alkohole,
  • przed kupnem produktów proszę zwracać na skład jak są konserwowane i czy nie zawierają białego cukru
  • produkty wychładzające (właśnie nabiał surowe owoce i warzywa), nie stosować mrożonych produktów
  • nie używać mikrofalówki produkty zmieniają swoje właściwości energetyczne i chemiczną strukturę

PRODUKTY ZALECANE W DIECIE ODKWASZAJĄCEJ


  • wszystkie warzywa:
  • spożywamy sezonowe, najlepiej gotowane w wodzie na parze, pieczone, latem możemy zjadać większe ilości surowych, zalecane są soki robione w domu z marchwi, buraczków itp. ale pijemy je rano, nigdy nie spożywamy wieczorem przed snem surowych owoców i warzyw gdyż może to prowadzić do nocnego zalegania i gnicia w jelitach;
  • do sałatek zamiast majonezu i mlecznych sosów stosujemy oliwę z oliwek pierwszego tłocznia na zimno, oliwę z pestek winogron, ze świeżymi ziołami lub suszonymi i octem winnym, ew. jabłkowym
  • wszystkie sezonowe krajowe owoce, importowane zawierają dużo chemii i nie są w pełni dojrzałe
  • nabiał jedynie z mleka koziego i owczego (sery, mleko) są bardziej przyswajane przez nasz organizm
  • mięso w małych ilościach najlepiej pieczone, gotowane, duszone w warzywach, niesmażone, w porze letniej raz na dwa tygodnie, przy silnym zakwaszeniu całkowity zakaz
  • nie spożywamy wędlin podrobów zawierają dużo soli i związków chemicznych, zamiast nich lepiej upiec mięso w przyprawach
  • ryby - świeże, oceaniczne (pieczone, z rusztu, gotowane, duszone), najlepiej łosoś, pstrąg tęczowy, makrela, tuńczyk (bardzo bogate w Omega-3).
  • jajka stosujemy tylko jako składnik potrawy ostatecznie np. do naleśników, pieczenia itp., dobrze jest stosować jajka przepiórcze
  • białko do organizmu dostarczamy w postaci warzyw strączkowych, soji ale uważać by nie była modyfikowana genetycznie podobnie z innymi produktami spożywczymi często można spotkać się z modyfikowaną kukurydzą i mączka kukurydzianą,
  • zamiast mąki pszennej stosujemy mąkę razową, żytnią, kukurydzianą, do panierek polecamy sezam
  • pieczywo razowe z ziaren na zakwasie, nie pszenne, najlepiej opiekać w opiekaczu,
  • zupy nie zagęszczane mąką, śmietaną, można zrobić zupę krem przez zmiksowanie warzyw,
  • zboża wszystkie są wskazane ale należy jej dokładnie przeżuwać i mieszać podczas jedzenia ze śliną dopiero wtedy nabierają właściwości zasadowych (kasza gryczana, żyto, owies, ryż ale jedynie brązowy nieoczyszczony), jedynie kasza jaglana (proso) jest od razu zasadowa,
  • makarony pszenne zastępujemy razowymi lub jaglanymi ryżowymi dostępne w sklepach ze zdrową żywnością
  • do słodzenia używamy miodów, cukru trzcinowego nierafinowego, syropu klonowego,
  • słodycze zastępujemy suszonymi owocami, prażone ziarna (sezam płatki pszenne itp. połączone miodem), ciasta na bazie mąki żytniej i cukru trzcinowego,
  • do przygotowania potraw używamy dużej ilości przypraw, świeżych ziół, dobrej wody,
  • należy wypijać 2-3 litry płynów najlepiej wody wrzątku dobrej jakości, wody niskozmineralizowaniej, niegazowanej, dobrze jest pić np. wodę Zuber (alkaliczną), kawę zbożową, zioła, jeśli soki owocowe to rozcieńczone z wodą ale bez cukru, najlepiej pić soki wyciskane w domu i tu można pić bez rozcieńczenia jeżeli nie ma przeciwwskazań."

    Źródło: www.lorenc.krakow.pl

2 komentarze:

  1. Nie dawno stosowałem tą diete i chyba bym nikomu jej nie polecił.Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja natomiast stosuję ją od czasu do czasu i uważam za rewelacyjną. Przede wszystkim pozwala pozbyć się toksyn z organizmu.

    OdpowiedzUsuń