Wybacz, że zamieszczam tego posta
dopiero dzisiaj, a nie zgodnie z planem wczoraj. Organizuję wieczór panieński
przyjaciółki i w związku z tym jest bardzo dużo zamieszania J
Ale raczej pozytywnego.
Ćwiczenia
Dzisiaj zaczęłam trzecią część
aerobiku z serii Beach Body – Slim In 6 – Burn It Up. Bardzo intensywny.
Dlatego na tym opieram cały trening do piątku. Oczywiście do tego marsz, rower itp.
wieczorem.
Dieta
Dzisiaj trochę o wspomaganiu
diety przyprawami. Znalazłam krótki i ciekawy artykuł o tym, jak stosując
wybrane przyprawy możemy usprawnić działanie naszego organizmu.
Artykuł:
Jakie przyprawy wspomagają
odchudzanie?
Same przyprawy nie są w stanie
rozwiązać problemu z nadwagą jednak ich składniki mogą mieć wpływ na niektóre
funkcje organizmu, które potrzebne są do prawidłowego przebiegu procesu
gubienia wagi.
Niektóre z nich mogą poprawić krążenie, wspomóc układ trawienny
i przyspieszyć spalanie zbędnego tłuszczu.
Imbir ma działanie pobudzające
krążenie, rozgrzewające, przyspiesza przemianę materii. Idealny do mięs, ryb,
zup i warzyw. Do pełnego uwolnienia aromatu potrzebuje czasu, dlatego warto go
dodawać na początku lub w połowie gotowania.
Chilli poprawia trawienie. Pasuje
do drobiu i warzyw; Tymianek wspomaga trawienie tłustych potraw. Nasza rodzima
przyprawa, warto ją hodować w doniczce i używać świeżą wersję. Jest bardzo
wytrzymała i piękna zarazem.
Bazylia, wspomaga trawienie
tłuszczu i białek. Nadaje się szczególnie do sałatek, najbardziej wartościowa
na świeżo.
Rozmaryn, ułatwia trawienie
tłuszczu. Stosuje się go do wołowiny i ziemniaków. Świetnie daje się
przechowywać w wersji mrożonej, do wykorzystania nawet zimą.
Majeranek, świetnie zastępuje
sól, dzięki czemu pomaga ograniczyć jej nadmierne spożycie. Stosowany głównie
do dań mięsnych. Zapobiega wzdęciom.
Koper włoski - wspomaga pracę
jelit, pomaga uniknąć wzdęć, pomaga również usunąć nadmiar zatrzymanej wody. Doskonały
do warzyw.
Seler ma najwięcej fosforu wśród
warzyw korzeniowych, dużo wapnia, potasu i cynku, a także nieco magnezu i
żelaza. Jego funkcje: oczyszcza organizm, likwiduje obrzęki.
Kolendra działa moczopędnie i
polepsza trawienie. Stosuje się ją głównie do potraw kuchni orientalnej.
Kminek pobudza wydzielanie żółci
i soków żołądkowych. Najlepiej współgra z daniami z kapusty, do mięs oraz do
ryb.
Większość przypraw należy dodać
pod sam koniec gotowania.
Źródło: www.elavia.pl
Warto wykorzystać taką wiedzę w
naszej diecie J
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz