czwartek, 2 sierpnia 2012

Dwudziesty czwarty dzień kursu


Wybacz, że zamieszczam tego posta dopiero dzisiaj, a nie zgodnie z planem wczoraj. Organizuję wieczór panieński przyjaciółki i w związku z tym jest bardzo dużo zamieszania J Ale raczej pozytywnego.

Ćwiczenia

Dzisiaj zaczęłam trzecią część aerobiku z serii Beach Body – Slim In 6 – Burn It Up. Bardzo intensywny. Dlatego na tym opieram cały trening do piątku. Oczywiście do tego marsz, rower itp. wieczorem.

Dieta

Dzisiaj trochę o wspomaganiu diety przyprawami. Znalazłam krótki i ciekawy artykuł o tym, jak stosując wybrane przyprawy możemy usprawnić działanie naszego organizmu.

Artykuł:

Jakie przyprawy wspomagają odchudzanie?

Same przyprawy nie są w stanie rozwiązać problemu z nadwagą jednak ich składniki mogą mieć wpływ na niektóre funkcje organizmu, które potrzebne są do prawidłowego przebiegu procesu gubienia wagi. 

Niektóre z nich mogą poprawić krążenie, wspomóc układ trawienny i przyspieszyć spalanie zbędnego tłuszczu.

Imbir ma działanie pobudzające krążenie, rozgrzewające, przyspiesza przemianę materii. Idealny do mięs, ryb, zup i warzyw. Do pełnego uwolnienia aromatu potrzebuje czasu, dlatego warto go dodawać na początku lub w połowie gotowania.

Chilli poprawia trawienie. Pasuje do drobiu i warzyw; Tymianek wspomaga trawienie tłustych potraw. Nasza rodzima przyprawa, warto ją hodować w doniczce i używać świeżą wersję. Jest bardzo wytrzymała i piękna zarazem.

Bazylia, wspomaga trawienie tłuszczu i białek. Nadaje się szczególnie do sałatek, najbardziej wartościowa na świeżo.

Rozmaryn, ułatwia trawienie tłuszczu. Stosuje się go do wołowiny i ziemniaków. Świetnie daje się przechowywać w wersji mrożonej, do wykorzystania nawet zimą.

Majeranek, świetnie zastępuje sól, dzięki czemu pomaga ograniczyć jej nadmierne spożycie. Stosowany głównie do dań mięsnych. Zapobiega wzdęciom.

Koper włoski - wspomaga pracę jelit, pomaga uniknąć wzdęć, pomaga również usunąć nadmiar zatrzymanej wody. Doskonały do warzyw.

Seler ma najwięcej fosforu wśród warzyw korzeniowych, dużo wapnia, potasu i cynku, a także nieco magnezu i żelaza. Jego funkcje: oczyszcza organizm, likwiduje obrzęki.

Kolendra działa moczopędnie i polepsza trawienie. Stosuje się ją głównie do potraw kuchni orientalnej.

Kminek pobudza wydzielanie żółci i soków żołądkowych. Najlepiej współgra z daniami z kapusty, do mięs oraz do ryb.

Większość przypraw należy dodać pod sam koniec gotowania.

Źródło: www.elavia.pl

Warto wykorzystać taką wiedzę w naszej diecie J

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz