Witaj J Jak Ci poszło z wczorajszym
treningiem? Ja się mocno zmęczyłam, ale myślę, że z każdym dniem będzie coraz
lepiej.
Ćwiczenia
Trening jak wczoraj. Nic nie
zmieniamy. Jeśli masz jeszcze siłę polecam, jak w poprzednich tygodniach, rower
lub marsz, jogę itp. popołudniu lub wieczorem.
Dieta
Wczoraj poznaliśmy piramidę
żywienia dla osób aktywnych. Dzisiaj wklejam jeden artykuł z forum sfd
dotyczący zasad układania swojej diety. Nam zależy głównie na redukcji. Dieta w
odchudzaniu jest najważniejsza, zaraz po niej są odpowiednie ćwiczenia. Mam
nadzieję, że artykuł przyda Ci się w walce o szczupłą sylwetkę.
Artykuł:
Witam, artykuł ten ma na celu
pomóc każdej osobie, która zaczyna przygodę ze zdrowym odżywianiem i to nie
ważne czy celem naszym jest redukcja czy budowa masy mięśniowej czy poprawa
stanu zdrowia przez zdrowe odżywianie, a więc zaczynamy?
Nim przejdziemy do układania
naszej diety potrzebne są nam następujące dane i wiadomości:
- wiek, waga, wzrost
- musimy znać naszą przyszłą
aktywność ( czyli co i ile będziemy ćwiczyć, jak długo)
- musimy zaopatrzyć się w tabele
http://www.dobradieta.pl/tabele.php najlepsza tabela żywieniowa w sieci
- musimy zaopatrzyć się w program
wspomagający nas w układaniu diety , który również zawiera tabele żywieniową
-ważny a nawet najważniejszy jest
typ diety jaką wybieramy, gdyż inne będą nasze założenia dla diety
zbilansowanej a inne dla diety np. low-carb , dlatego zachęcam do czytania na
temat naszej wybranej diety dokładnie wszystkie posty z forum
-ważne jest tez opanowanie
podstaw odżywania, musimy wiedzie co to jest białko, węglowodany i
tłuszcze(ważna i podstawowa uwaga: średnio przyjmuje się dla węglowodanów i
białek kaloryczność na poziomie 4 kcal a dla tłuszczy 9 kcal)
Rozpisanie diety postanowiłem
przyjąć na przykładzie diety Precision Nutrition J. Berardiego, ale oczywiście
na wyliczeniach oraz postępowaniu moim można ułożyć każdą dietę zarówno CKD jak
i dietę zbilansowaną, oczywiście są diety jak kopenhaska czy Ultimate Diet 2.0,
które nie nadają się do tego wzorca. Zaczynamy więc.
**** Etap I ****
Sam początek to wyliczenie
naszego zapotrzebowania na kcal w ciągu doby , tu przedstawiam wam dwa wzory w
zależności od waszych umiejętności matematycznych. Skorzystajcie z nich.
[2 wzory do wyboru, drugi łatwiejszy]
Całkowite zapotrzebowanie
kaloryczne (TDEE) będzie składało się z kilku podstawowych elementów:
I Wzór
TDEE = BMR + TEA + TEF + NEAT
BMR - Podstawowa przemiana
materii
Mężczyźni
BMR= (9.99 X waga (kg)) + (6.25 X
wzrost (cm)) - (4.92 X wiek) + 5
Kobiety
BMR= (9.99 X waga (kg)) + (6.25 X
wzrost (cm)) - (4.92 X wiek) - 161
TEA - Kalorie spalone ze względu
na aktywność fizyczną
Trening siłowy
7 - 9 kcal na minutę w zależności
od intensywności
EPOC - Kalorie spalone po wysiłku
4-7% Całkowitego zapotrzebowania
kalorycznego
Trening aerobowy
5 - 10 kcal na minutę w zależności
od intensywności
EPOC - Kalorie spalone po wysiłku
-lekka intensywność - dodatkowe 5
kcal
-średnia intensywność - dodatkowe
35 kcal
-wysoka intensywność - dodatkowe
180 kcal
TEF - Efekt termiczny pożywienia
6-10% TDEE
[czyli: TEF jest zależny od tego jak masz zbilansowaną dietę. Białka wykazują najwyższy efekt termiczny, potem ww, na końcu tłuszcze. Jeśli mam więcej białka w diecie, to ogólny efekt termiczny będzie wyższy. Najpierw należy obliczyć TDEE, potem z wyniku obliczyć 6-10%]
NEAT - Pozostałe kalorie, które
spalamy podczas standardowych czynności
NEAT najczęściej waha się w
granicach 200-900 kcal. W zależności od budowy ciała dodajemy kcal w ilości:
200-400 kcal - endomorfik
700-900 kcal - ektomorfik
400-500 kcal - mezomorfik
[Opisy typów sylwetki tutaj: www.cfps.pl]
II Wzór
Lub wzór drugi o wiele prostszy :
M:
1. mnożymy wagę x 24 godziny =
podstawowe zapotrzebowanie kaloryczne (BMR)
2. BMR x współczynnik aktywności
= dzienne zapotrzebowanie kaloryczne
K:
1. mnożymy wagę x 24 godziny =
podstawowe zapotrzebowanie kaloryczne (BMR)
2. BMR x 0,9 = poprawny BMR dla
kobiet
3. poprawiony BMR x współczynnik
aktywności = dzienne zapotrzebowanie kaloryczne
Współczynnik aktywności:
Bardzo aktywny = 1.4 - 1.5
(Codzienne intensywne ćwiczenia + praca fizyczna przez większą cześć dnia)
Aktywny = 1.3 1.4 (Codzienne
intensywne ćwiczenia + praca 'na nogach')
Średnio Aktywny = 1.1 - 1.2
(Ćwiczenia 3 razy/tydzień + praca siedząca)
Nisko Aktywny = 1 (brak ćwiczeń +
praca siedząca)
Podany wynik jest ilością kcal
minimalna na początek naszej drogi z odchudzaniem. Ja przyjmę rozważania dla
80kg mężczyzny , czyli nasz przykładowy osobnik musi spożyć minimum:
80x24 = 1920 kcal
Nasz osobnik trenuje 3 razy w
tygodniu stąd też:
1920x1.2 = 2304 kcal
Po szybkiej matematyce wyszło nam
że nasz model musi zjeść minimum 2300 kcal na dobry początek Po obliczeniu naszego zapotrzebowania kcal
czas przejść do kolejnego etapu.
****Etap II **** - wyliczanie
makroskładników pokarmowych
Rozkład naszych makroskładników
zaczniemy od białka. Jest ono bardzo ważnym składnikiem każdej diety, ale
redukcyjnej szczególnie, standardowo przyjmuje się od 1,5-2,2 g białka na kg.
Jest to wzór ogólny, ale dla większości prawdziwy. Nasz model z racji jego
aktywności i płci , będzie przyjmować 2g białka na kg wagi ciała czyli :
2x80 = 160g białka
A jak wiemy 1g białka to ~4 kcal
na g, więc:
4x160 =640 kcal a więc to ilość
kcal jaką musimy dostarczyć z białek
Następnym makroskładnikiem są
węglowodany ich ilość nasz model ustanowił na 120g co daje nam w kcal:
4x120 =480kcal tak otrzymujemy
ilość kcal jaką spożywamy z węglowodanów
A resztę naszego zapotrzebowania
będą stanowić tłuszcze (1g tłuszczy to 9kcal), czyli:
2300-640-480=1180kcal
1180/9 =131g i tak o to dostaliśmy
ilość tłuszczu jaką będziemy spożywać w naszej diecie
W ten o to sposób dobrnęliśmy do
końca etapu II i możemy przejść do etapu III
****Etap III****- Ustalamy posiłki
Co dzień powinniśmy spożywać od 5
do 8 posiłków co 2-3 h , zapewni nam to stały poziom cukru we krwi co przekłada
się na brak wilczego apetytu i nie pohamowane spożywanie posiłków. Przykładowy
rozkład posiłków naszego modela wygląda następująco:
Posiłek 1 - 8:00
Posiłek 2 - 10:00
Posiłek 3 - 13:00
Posiłek 4 - 15:00 (przed
treningowy)
Posiłek 5 - 17:00 ( po
treningowy)
Posiłek 6 - 20:00
Posiłek 7 - 22:00
Sen - 22:30
Znając już godziny posiłków
rozpisujemy makroskładniki pamiętając o ważnych zasadach:
- węglowodany proste o wysokim
I/G spożywamy przed i po treningu
- w ciągu dnia spożywamy
węglowodany głównie z warzyw i owoców
- ostatni posiłek spożywamy
czysto białkowy aby nie obciąża układu pokarmowego na noc
- w każdym posiłku mamy pełne
białko
- w posiłkach przed i po
treningowych unikamy tłuszczy
Tak o to skończyliśmy etap III i
przechodzimy do ostatniego etapu
****Etap IV**** - układanie
jadłospisu
W tym etapie podam tylko
niezbędne wskazówki potrzebne do ułożenia zdrowej i dobrze zbilansowanej
diety.
- eliminujemy całkowicie z diety
następujące produkty zawierające węglowodany proste oraz przetworzone
węglowodany o wysokim I/G : słodycze, wypieki, słodzone napoje, batony ,
jogurty, pełno tłuste mleko
- eliminujemy całkowicie z diety
następujące produkty zawierające niezdrowe tłuszcze: sklepowe i domowe wypieki,
ciasta, ciasteczka, chipsy, prażynki, hamburgery, frytki, majonezy, oleje
rafinowane.
Zawierają one głównie tłuszcze
trans i ogromne ilości tłuszczy wielonienasyconych, które w dużych ilościach
nie tylko niszczą naszą sylwetkę ale prowadzą do degradacji zdrowia. Dlatego
nie tylko na diecie redukcyjnej radze eliminować wyżej wymienione produkty.
Również osoby będące pozbawione enzymu laktazy powinny unika nabiału i mleka
gdyż niemożność w trawienia tych produktów prowadzi do wielu nie przyjemnych
problemów(biegunka, bule brzucha, wysypka)
-warzywa bogate w błonnik
pomagają walczyć z głodem, zapychają nas dając uczucie sytości na długo dzięki temu
nie zmagamy się z głodem.
-w każdym posiłku musimy mieć
porcje białka, najlepszymi jego źródłami są: mięso drobiowe i wołowe, jaja,
ryby(polecam głównie makrele, śledzia i łososia z racji zawartych w nich kwasów
tłuszczowych omega-3, którego znaczenie pro zdrowotne jest olbrzymie).
-unikamy jako źródła białka soi
oraz sera( jeśli mamy problemy z trawieniem laktozy).
-każdy posiłek oprócz około
treningowego powinien składać się z nie przetworzonego pożywienia i nie
powinien by spożywany pod postacią odżywek, gdyż nie sycą one tak bardzo jak
robi to naturalne pożywienie.
-głównym źródłem tłuszczu powinny
być : oliwa z oliwek, olej lniany, tłuste ryby, orzechy i nasiona, mięsa,
avocado.
-monitoruj postępy przez pomiary
poziomu tkanki tłuszczowej co 2-3 tyg. , tu zamieszam dobry link do pomiarów
www.mybodycomp.com
Na koniec pragnę przestrzec was
przed różnymi dietami cud, gdyż one nie istnieją. Nie spodziewajcie się również
ubytku wagi na poziomie 3-4 kg na tydzień, bo nie jest to realne ani zdrowe,
powinniśmy maksymalnie tracić 0,75-1kg/ tyg. a najlepiej było by gdyby waga nie
zmieniała się a następował wzrost suchej masy ciała a ubytek tkanki tłuszczowej
(ale o to ciężko w późniejszej fazie redukcji).
Źródło: www.sfd.pl
Witam
OdpowiedzUsuńPojawiła się nowa opcja dotycząca Spisu Blogów o odchudzaniu w którym ten blog jest jest zapisany: Dzięki temu spis będzie mógł jeszcze bardziej promować tego bloga :) Więcej informacji pod linkiem : http://bycidealna.blogspot.com/2012/07/nowy-spis-blogow-o-odchudzaniu.html
Prosiłabym o przesłanie koło 3 ciekawych linków z tej strony.
Pozdrawiam